Nieuwe zzp-wet pas in 2021

ZZP wet uitgesteld

Zzp’ers moeten nog tot minstens 2021 wachten op een nieuwe wet. Het kabinet wil dat zelfstandigen met een laag uurtarief na drie maanden een vast contract krijgen. Dit lijkt in strijd te zijn met het EU-recht. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Bij een bedrag tussen de 15 en 18 euro is er sprake van een laag uurloon. Veel zzp’ers in deze categorie worden vaak voor langere tijd ingehuurd door werkgevers, waardoor ze in de praktijk in dienst zijn. Maar doordat ze als zelfstandigen worden ingehuurd, hoeven werkgevers geen belastingen en premies te betalen. Het kabinet wil deze zogenaamde ‘schijnzelfstandigen’ beschermen met de Arbeidsovereenkomst bij Laag Tarief (ALT).

EU-recht

Koolmees zegt naar aanleiding van gesprekken met de Europese Commissie dat zijn plannen mogelijk in strijd zijn met het EU-recht. Het gaat om de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting. Hoe deze in de nieuwe wet zijn geregeld, zou tegen de Europese wet zijn.

De minister werkt op dit moment aan alternatieven. Hij verwacht dat deze wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Nog voor de zomer van 2019 zal hij met een toelichting komen op deze nieuwe plannen.