Boekhouder of Accountant?

Heb ik een Boekhouder of Accountant nodig als ondernemer?

Boekhouder en accountant worden vaak door elkaar gebruikt. Veel ondernemers die een boekhouder hebben, noemen dit een accountant omdat het professioneler klinkt, en zelfs sommige boekhouders zeggen dat ze accountant zijn, terwijl het strikt strafbaar is.

Boekhouder

Iedereen kan zichzelf boekhouder noemen omdat het een vrij beroep is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet nodig om een ​​diploma te behalen om een ​​boekhouder te worden. Er is ook geen keuring van kwaliteit. Iemand die niet over voldoende kennis beschikt, kan ook een boekhoudkantoor beginnen.

Een boekhouder kan ook een opleiding volgen en daar een diploma voor behalen. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar, variërend van praktijkopleidingen op MBO-nivo tot financiële educatie op universitair niveau. Er is ook een groot verschil tussen weten hoe een boekhoudprogramma werkt en de belastingwetgeving. Mensen met een praktijk opleiding weten vaak alleen hoe ze accounts moeten bijhouden en zijn niet op de hoogte van alle potentiële voordelen voor ondernemers.

Let daar op bij het kiezen van een boekhouder

Als gevolg hiervan varieert de kwaliteit van de boekhouder aanzienlijk. Boekhouders kunnen zich aansluiten bij overkoepelende organisaties om de kwaliteit waarborgen. Als een boekhouder zich aansluit bij zo’n organisatie dient hij te voldoen aan de eisen van deze organisatie.

De benaming belastingadviseur wordt ook regelmatig gebruikt. Een belastingadviseur is iemand die zich bij de belastingdienst heeft geregistreerd dat hij belastingaangiftes doet voor andere ondernemers. Ook voor een belastingadviseur is geen diploma vereist, maar over het algemeen is een belastingadviseur gespecialiseerd in zaken in de administratie die meer te maken hebben met de belastingregels.

Accountant

Anders dan voor een boekhouder is accountant wel een beschermd beroep. Dit vereist een opleiding tot accountant en een diploma, welke wordt gepubliceerd. Je uitgeven als accountant zonder dat deze graad is behaald, is strafbaar volgens de wet.

Er zijn twee niveaus voor accountants:

  • AA (Accountants Administratieconsulent)
  • RA (Registrar Accountant).

Een AA Accountant heeft een HBO Accounting-opleiding voltooid en de verplichte stage gevolgd.

De RA-gecertificeerde accountant is afgestudeerd aan een universitaire opleiding in accounting, een postdoctoraal voor register accountants en een 3-jarige, verplichte stage. Iemand mag zich dus niet zomaar RA accountant noemen.

De accountants hebben de taak om de administratie te controleren. Over het algemeen wordt de administratie ingevoerd door een boekhouder en gecontroleerd door een accountant. Er zijn accountants die zelf de administratie bijhouden.

Alleen middelgrote en grote bedrijven met 50 werknemers en een omzet van meer dan 8,8 miljoen is het hebben van een accountant verplicht. De meeste ondernemers zullen hier niet aan voldoen.

Sommige banken kunnen wel accountantsverklaring vereisen voor het verstrekken van een lening als zekerheidsstelling.

Het voordeel van een boekhouder

Een boekhouder is voldoende voor de meeste bedrijven. Het tarief voor een boekhouder is vele malen lager dan voor een accountant. Het uurtarief van accountants is meestal meer dan € 100 per uur, voor boekhouders ligt dit tussen € 40 en € 75 per uur.

Bovendien worden accountants specifiek opgeleid voor controlewerkzaamheden en, in mindere mate, voor boekhoudkundige doeleinden. Accountants, vooral voor kleine bedrijven, hebben vaak minder ervaring met het belastingstelsel voor kleine bedrijven. Daarom is een accountant niet noodzakelijk beter dan een boekhouder.

Het is raadzaam om je administratie uit te besteden aan een boekhouder die is aangesloten bij een overkoepelende organisatie. Een accountant is alleen noodzakelijk indien u meer dan 50 werknemers hebt en een omzet van meer dan 8,8 miljoen, of indien de bank accountantsverklaring vereist. Een accountant kost meestal veel meer en is niet per se beter.

Indien je meer wilt weten over het uitbesteden van je boekhouding, administratie, financiële bedrijfsvoering neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op.